Een kort verhaal over een WO2 soldaat

Waar je als deelnemer van de BOL soms tegenaan loopt. Bij ons optreden in Birmingham in 2011 kwam er een toeschouwer naar één van onze deelnemers. Onze muziek en outfit spraken hem erg aan, en niet zomaar. De man in kwestie liep namelijk al jaren met grote vraagtekens over zijn vader, die in WO2 bij de Prinses Irene Brigade had gediend. Toen hij ons zag dacht hij: Misschien kunnen zij mij helpen om meer over mijn vader te weten te komen. Hij gaf zijn gegevens en de naam van zijn vader
"Hendrik Wilhelmus Metzger".
Deze gegevens bleken bij navraag bij het Ministerie van Defensie in Kerkrade (waar alle personalia worden bewaard) inderdaad informatie op te leveren.

H.M. Metzger, geboren op 26 december 1918 te Londen werd op 10 december 1941 ingelijfd bij de Nederlandse troepen in Canada. Dit krachtens Londense Besluiten.
Diezelfde dag nog vertrok zijn eenheid naar Engeland, waar hij op 26 december 1941 arriveerde. Eén dag later werd hij daar ingedeeld bij de Prinses Irene Brigade die in Engeland was opgericht. Hier verbleef hij enige tijd en op 30 mei 1942 trouwde hij met Barbara Doreen Evans. Op 22 november 1943 werd hij vader van een zoon "Gordon Arnold". Tegen het einde van de oorlog werd West Europa vanuit Engeland bevrijd met als hoogtepunt "De invasie in Normandië". Op 5 augustus 1944 vertrok Metzger vanuit Engeland naar Frankrijk om vervolgens als chauffeur de route richting Nederland af te leggen. Op 10 maart 1945 werd hij bevorderd tot Lance Corporal. Na het hele traject te hebben overleefd vertrok hij na de bevrijding terug naar Engeland. Hier werd hij op 25 augustus 1945 overgeplaatst na Demobilisatie naar de Compagnie Malvern Wells. Op 5 september vertrok hij naar de USA waar hij in 1953 met groot verlof ging.
Het "Oorlogsherinneringskruis" dat hiernaast is te zien kreeg hij op 25 februari 1942.
In de jaren 70 is H.W. Metzger in Amerika gestorven.
Zijn zoon wist aanvankelijk heel weinig over hem en was dus erg blij met onze hulp om informatie boven tafel te krijgen. Hij heeft ons toestemming gegeven om dit verhaal in het kort op deze website te plaatsen met de echte namen erbij.
Het complete verhaal is wat uitgebreider, echter het voert te ver om dat hier allemaal te schrijven.

Alle informatie is op officiële wijze verkregen van het Ministerie van Defensie - Semi-Statische Archiefdiensten te Kerkrade. Met toestemming van E. Mansfield is bovenstaande informatie
beschikbaar gekomen om op deze website te worden gepubliceerd.

 



Hendrik Wilhelmus Metzger

 

 



Oorlogsherinneringskruis


Canadese bevrijders worden met gejuich Leiden binnen gehaald bij de Wilhelminabrug.

 

De bevrijding van West-Europa begon op 6 Juni 1944 met Operation Overlord, beter bekend als D-Day, de invasie in Normandië. De bevrijding van ons land was een gecompliceerde operatie die duurde van september 1944 tot mei 1945. Er werd door troepen van verschillende geallieerde landen aan deelgenomen.
Terwijl het zuiden al in het najaar van 1944 bevrijd werd, moest het oosten van ons land wachten tot april 1945 en het westen zelfs tot de Duitse capitulatie op 5 mei 1945.

Op 9 september 1944 overschreed een verkenningspatrouille van de Amerikaanse 113th Cavalry Group Red Horse als eerste geallieerde eenheid de Nederlandse grens in de buurt van Maastricht. De eerste bevrijders van ons land, soldaten van de Amerikaanse 30ste Infanterie Divisie “Old Hickory”, kwamen op 12 September 1944 Zuid-Limburg binnen. 
Vervolgens startte op 17 September 1944 Operatie Market Garden, een gecombineerde Amerikaanse, Engelse en Poolse actie. Na Operatie Market Garden begon op vrijdag 20 oktober 1944 Operatie Pheasant, de bevrijding van Midden- en West-Brabant. Het 1e Canadese leger viel vanuit België aan en het 2e Britse leger vanuit het Oosten. Op maandag 23 oktober rukte de 51e Highland Divisie op in richting Schijndel. Deze aanval, een onderdeel van Operatie Pheasant, kreeg de naam Operatie Colin.

Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Noord– en Zuid-Beveland werden in de maanden september tot november door Canadezen, Engelsen en Polen bevrijd. In november en begin december werd NW Limburg door het 2e Engelse leger bevrijd. Het grootste deel van Zuid Nederland was nu vrij.

In Februari 1945 werden het Duitse Rijnland en N.O. Limburg bevrijd door de Canadezen in het noorden en de Amerikanen in het zuiden.

Op 28 maart 1945 trok het 1ste Canadese leger bij Dinxperlo vanuit Duitsland ons land binnen. Gelderland, Overijssel en de drie noordelijke provincies werden bevrijd. In Drente werden hierbij Belgische en Franse luchtlandingstroepen ingezet. Op 2 april was de laatste Duitse tegenstand gebroken.
Het westen bleef echter bezet, omdat de Duitsers zware tegenstand op de Grebbelinie boden. Om de burgerbevolking te sparen besloten de Canadezen niet verder te trekken. Met de Duitsers werd overeengekomen dat bommenwerpers vanuit Engeland voedsel mochten droppen voor de noodlijdende bevolking in het westen. Deze droppings begonnen op 29 april en zijn bekend geworden onder de naam Operatie Manna. Ze werden op 2 mei gevolgd door transporten over de weg, Canadese en Engelse trucs brachten voedsel door de Grebbelinie.

Op 4 mei 1945 aanvaardde Veldmaarschalk Montgomery in zijn hoofdkwartier op de Lüneburgerheide de overgave van de Duitse troepen in Noord-West Europa. De capitulatie ging op 5 mei 's morgens om 8 uur in.
In Nederland ontstond een vervelende situatie toen de Duitse bevelhebber generaal Blaskowitz vond dat de capitulatie niet van toepassing was op de Duitse troepen in het Westen van ons land. Hij werd door de Canadese luitenant-generaal Foulkes opgeroepen en op 5 mei werden in hotel "De Wereld" in Wageningen capitulatie-besprekingen gevoerd. Hierbij was ook Z.K.H. Prins Bernhard, als bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten, aanwezig. De volgende dag, zondag 6 mei 1945, tekende Blaskowitz alsnog de capitulatie van alle Duitse troepen in Nederland. Twee dagen later, op dinsdag 8 mei 1945, werd in Berlijn de onvoorwaardelijke overgave van Het Derde Rijk door het Duitse opperbevel en de geallieerden ondertekend.


Na 5 jaar van onderdrukking, jodenvervolging, gruweldaden, gebrek aan bijna alles, hongerwinter, luchtgevechten, bombardementen, V-1's, V-2's en verzet was Nederland eindelijk weer vrij. Dat hebben we te danken aan de enorme inzet van onze geallieerden, de Amerikanen, Canadezen, de Engelsen, de Polen, de Fransen, de Belgen en aan onze eigen Prinses Irene Brigade en de Nederlandse ondergrondse, het verzet.